Efter att Louis Spohr uppfann hakstödet i början av 1900-talet har det blivit ett standardtillbehör för violinister och altviolinister och är nuförtiden en helt naturlig del av instrumentet. Behovet av ett hakstöd uppkom i samband med den allt mer krävande repertoaren. Genom att stödja eller “använda” hakan (eller egentligen vänster käkben) för att i någon mån fixera instrumentet uppnåddes mycket större frihet och avlastning i vänsterhanden och ökade avsevärt de tekniska förutsättningarna. Särskilt när det gäller vibrato och lägeväxlingar.
Det är dock väldigt viktigt att ha rätt stöd! Valet är högst personligt utifrån var och ens anatomi och spelstil. “Fel” hakstöd kan stå i vägen för god hållning och naturliga rörelser och kan orsaka problem. Olika former av smärta eller i värsta fall direkta skador som nackspärr, skavsår eller huvudvärk är tyvärr ganska vanligt om hakstödet och axelstödet inte provats ut ordentligt. På motsvarande sätt ger dig “rätt” stöd stor hjälp i ditt spel!
Vilket ska jag välja?
Din halslängd och hakform är självklart avgörande faktorer för val av hakstöd. Men önskad placering av instrumentet på axeln, liksom sättet du vill använda huvudets tyngd måste också noggrant beaktas. Det hela är som sagt mycket individuellt eftersom vi alla har helt olika förutsättningar och fysisk uppbyggnad. Många föredrar den extra yta ett centermonterat sidostöd ger (Guarneri, Strad) medan andra vill ha en lite friare känsla med ett sidomonterat stöd (Teka, Kauffman mfl).
Något som också kan vara bra att tänka på är att själva placeringen på instrumentet är viktig utifrån dina armars längd. Ju kortare armar du har desto mer behöver du ha hakstödet mot mitten och tvärtom. Detta illustreras tydligt i det här korta klippet: Placering av hakstödet
Det krävs oftast en del experimenterande innan man blir nöjd. Du ska sträva efter att det känns bekvämt och att din hållning är avslappnad så att du slipper vrida eller luta huvudet för mycket. Det är huvudets tyngd som ska hålla instrumentet på plats genom att “vila” mot hakstödet, inte dina nackmuskler. Ett bra tips är att prova olika hakstöd och axelstöd om du får lov att spela lite på andras instrument ibland.
En helt annan sak att ta hänsyn till är estetiken. För många är det inte helt oviktigt att hakstödet passar ihop rent utseendemässigt med stränghållare, ändknapp och stämskruvar. Att ha alla dessa delar gjorda av samma träslag för att erhålla ett harmoniskt och vackert utseende på instrumentet, ger ett genomtänkt och gediget intryck.
Spicc´s hakstöd är noggrant tillverkade i tre olika vackra träslag: Buxbom (ljust), Rosenträ (mörkt och ådrat) och Ebenholz (svart).
De har det klassiska fästet och passar alla violiner.
Copyright 2020 © SPICC – Strängar & tillbehör för stråkmusiker